Kanojen BB-talo ja uudet asukkaat

DSC01990
Hieno käytöksinen kukkomme Taku. Hoitaa hyvin kanansa eikä ole pätkääkään vihainen. Väistää jopa taaperoa tunnollisesti. Vihainen kukko saisi kirvesterapiaa välittömästi.

Ensimmäisenä Pienenpienelle Farmille muutti perhe ja sitten sinne muutti kanoja. Kanalan rakentamisesta olenkin jo kirjoittanut aiemmin. Todettakoon tässä nyt vain lyhyesti, että kanala valmistui ennen taloa. Tärkeimmät asiat tietenkin ensin. Olimme maalle monien mahdollisuuksien paikkaan muuttava perhe. Meillä ei kaupungissa ollut Isännän allergian vuoksi sisälemmikkejä ja minun hevosenikin oli lähinnä minun oma juttu ja myös äidin omaa aikaa. Sattumuksien summana kun meillä viimein oli maaseudulla kahden ja puolen hehtaarin metsä hevostani varten, tuli se pihaan vain sinne haudattavaksi. Rikkinäinen ja vanhahko Pöljä-heppa ressuni.

Eläimiä taloon oli saatava välittömästi. Jotain joka asuu talon ulkopuolella, ei vaadi valtavia investointeja, mielellään siitä saisi olla jotain hyötyäkin ja lapsille iloa. En muista ollenkaan kuka keksi ajatuksen kanoista, mutta ajatuksesta tekoihin oli tässä asiassa erittäin lyhyt matka. Ihan ensimmäinen meille tullut parvi oli naapurikylän lammasfarmilla haudottuja sekarotuisia kanoja. Niille ei ollut juuri silloin sijaa heillä ja me olimme ihan kanakuumeen vallassa. Ne taidettiin palauttaa täysikasvuisina ja munivina kanoina lammasfarmille, koska minun oli taas pakko sotkea eettiset näkökulmat näinkin yksinkertaiseen asiaan.

Iiitin kanat
Iitin kanat ovat pääosin mustia kuten hiekkakylvyssä lekotteleva lady taustalla. Minun lemppareita ovat kuitenkin nämä meidän kaksi kirjavaa mammaa. Oletettavasti he ovat äiti ja tytär Viljonkka ja Mulan.

Suomessa on suojeltuja alkuperäiskantoja maatiaskanaa. Siis Suomen olosuhteisiin aikojen saatossa sopeutuneita kanoja. Ne ovat pitkälle jalostettuja tehokanoja terveempiä, pidempi ikäisiä, vaatimattomampia sekä värikirjossaan hauskemman näköisiä. Nämä kanakannat on nimetty löytöpaikkansa mukaan. Meillä on Iitin kantaa. Maatiaiskana on tehokanaa laiskempi munimaan. Tehokana tekee munan päivässä muutaman vuoden ajan. Maatis tekee arviolta 5,5 munaa viikossa, mutta useamman vuoden ajan.  Päivääkään ei olla kaduttu meidän maatiksia.

Ihmisten ja yleensä nisäkkäiden ajatusmaailmaan tottuneelle kana on hiukan erilainen. Toisinaan ne käyttäytyy aika brutaalisti toisiaan kohtaan ja parvi ajattelu menee aina edelle. Ne on myös ihan järjettömän epäluuloisia kaikkea uutta kohtaan. Varovaisimmat menee sekaisin, jos kanalan kuivikkeet muuttuu uuden värisiksi. Ensimmäisenä vuonna kanalan ihmettely oli etenkin Isännän ajanvietettä. Hän suhtautui todella suurella tunteella esimerkiksi nuoreen kukkoon, joka raiskasi hormonihöyryissään kana reppanoita ihan miten sattui. Pihalla oli useammin kuin kerran käynnissä huvittava näytelmä kun ensin sulat pöllyää kukon polkiessa Isännän lempparikanaa. Seuraava näky on kun Isäntä jahtaa raiskaajakukkoa pitkin metsää mesoten niin, että lapset oppi uutta sanavarastoa. Muistaakseni ei tullut kukkoa punaviinissä, mutta pataan se päätyi. Viimeisenä kostonaan oli muuten sitkeää pureksittavaa.

Nykyisin se olen minä, joka saattaa jäädä kanojen keskinäisiä suhteita seuraamaan. Ne on oikeastaan aika mukavaa katseltavaa hiukan kuin akvaarion tuijottaminen. Siihen hetkeen unohtuu ja omat ajatukset on kerrankin melko hiljaa. Ja omat kananmunat on muuten melkoisen iso juttu. Ne on ihan eri asia kuin kaupan tavara ja omavaraistaloutta parhaimmillan sekä helpoimmillaan.

Nuorikko
”Pikkutiput” ovat jo näin isoja. Sulkautuneet hienosti ja reippaita kuin mikä. Vielä joukossa on paljon kukkoja. Kohta onkin aika antaa niille reipasta niskahierontaa ja vähentää niiden määrää. Kukoille ei kotia tahdo löytyä eikä meillä ole tiloja kasvattaa niitä pataan sopiviksi asti.

Tällä viikolla BB-taloon tuli uusia kesäasukkaita. Konehaudotut kananuorikot yhdistettiin isojen kanojen parveen ja niiden tilalle erikseen tuli 10 kalkkunaa. Buttikalkkunat on lihantuotantoon jalostettuja broilerin vastineita. Ne kasvaa nopeasti, syö valtavasti, lisääntyvät huonosti luonnostaan ja kakkaavat tolkuttomasti. Ne ehtivät Suomen lyhyessä kesässä pakastin kuntoon toisin kuin alkuperäisemmät kalkkunarodut. Tässä asiassa olen saanut vielä omatuntoni olemaan hiljaa, vaikka nämä ovatkin pilalle jalostettuja ja usein lyhytikäisiä. Hyvänä puolena niissä on pelottomuus ja uteliaisuus ihmistä kohtaan. Ne ovat hiukan jälkeen jääneen yksinkertaisia, kömpelöitä, ystävällisiä ja herkuilla täysin lahjottavissa. Meillä lapset on tykästyneet butteihin lemmikkeinä. Minä tykkään niistä erityisesti suoraan savustuspöntöstä tulleina.

DSC02013
Butti- kalkkunat ovat melko säälittävän näköisiä. Minusta näyttä aikan siltä kun niillä olisi kokoa liian isot sulat päällä. Lisäksi ne ovat kanatipuihin verraten kömpelöitä, hitaita ja passiivisia. Ruokakupille ne kyllä tulevat yllättävän vauhdilla.

Tämän kesän haasteena on aidata kasvimaa niin, ettei sinne mene tuholaisia. Butti parvi niittää sen tyhjäksi samantien, kanat kylpee pienessäkin läntissä paljasta multaa kaivaen kaiken vierestä ylös ja lapset syövät mansikat jo raakileina. Aitaverkkoa vaan ostamaan.

Pienenpienellä farmilla linnut ovat lemmikkejä, omavaraisuutta ruuan suhteen sekä tärkeä opetus lapsille mistä ruoka tulee ja mitä sen eteen pitää tehdä. Vanhin lapsista on melkoinen höpöttäjä ja aiheuttaa aina välillä kummallisa tilanteita puhumalla teurastamisesta, metsästämisestä ja lemmikkien syömisestä. Hän ei ymmärrä, miksi jollekin toiselle nämä ovat kummallisia puheenaiheita, sillä hänelle ravintoketju ja itse kasvatettu ruoka ovat normaaliarkea. Tässä koen meidän onnistuneen vanhempina.

Onnellisten kanojen munia saa kasvattamalla ne itse.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s