Maustekurkkujen säilöminen

Avomaankurkut on yksi parhaista kesän herkuista ja niiden sesongin aikaan niitä saa edullisesti kaupasta, ilmaiseksi niitä kasvattavilta sukulaisilta ja jos on uhtään viherpeukalo niin melko pienellä vaivalla omalta kasvimaalta.

Tästä kurkkujen säilöminen alkaa. Kurkut pestään ja siivutetaan. Kruunutilli leikataan silpuksi, ja piparjuuren kuorin ja raastoin, ulkoa hain mustaherukan lehtiä, jotka vain huuhdoin.

Tuoreeltaan avomaan kurkku päihittää minusta kasvihuonekurkun mennen tullen, se on rapeampi, kiinteämpi ja syvemmän makuinen kuin pidempi ja pliisumpi kasvihuoneversio. Suoittelen unohtamaan hetkeksi kasvihuonekasvatit ja suosimaan avomaan kurkkuja. Tuoreena useimmat kuorivat kurkut ennen käyttöä, ja tätä suosittelen minäkin heille, jotka kärsivät herkästi närästyksestä.

Pienenpienellä Farmilla ei ollut kurkkuvuosi tällä kertaa. Avomaan viljelykseni myöhästyivät sen verran reilusti, ja taimiakin oli vain viisi, että megasatoa ei tullut. Kurkujen kanssa on myös hyvä huomata, että ne rakastavat lämpöä, runsasta kastelua sekä lannoitusta. Meillä ei tänä vuonna ollut tarjolla ainakaan kahta viimeistä.

Säilöteliemi keitetään pussin ohjeiden mukaisesti. Pussin lisäksi tarvitsee sokeria, vettä ja tietenkin etikkaa. Tässä on melkoiset käryt, ei kannata mennä nuuskimaan höyryä.

On kai tarpeen suosiolla myöntää, että säilöntään käytetyistä avomaan kurkuista noin 1/3 oli minun kasvattamiani, 1/3 oli saatu tuttavalta ja loput ostin Prismasta. Kotimaisia sesonkikasviksia nämä ovat kaikki.

Kurkkusiivut käytetään valmiiksi keitetyssä, kuumassa säilöntäliemessä tarvittaessa useammassa erässä. Tämän jälkeen kurkkujen vuoksi jäähtynyt säilöteliemi kuumennetaan uudelleen.

Maustekurkkujen teko ei ole vaikeaa, eikä edes erityisen työlästä, vain tarvittavan viileäsäilytystilan löytäminen aiheuttaa päänvaivaa, ellei tietty omista kellaria. Mausteseoksen voi toki tehdä itsekin, mutta meillä oli käytössä Capsi-kurkkusäilöte.

Lopulta kurkkusiivut, tillit, mustaherukan lehdet sekä hippunen piparjuurta ladotaan kerroksittain tai sinne päin purkkeihin kantta myöten ja päälle kipataan säilöteneste. Tämä on paljon helpompaa kuin heinän teko.
Maustekurkut

Tarvitset: Avomaankurkkuja( muutamia kiloja), kurkkusäilökkeen, vettä, sokeria,
väkiviinaetikkaa, mustaherukan lehtiä, piparjuurta lastuiksi leikattuna sekä
kruunutillin kukintoja ja varren pätkiä.

Ohjeet löytyvät valmiin kurkkusäilökkeen kyljestä, ja ne vaihtelevat
hiukan merkistä riippuen, ja niitähän voi myös duunata lisäämällä
sekaan esimerkiksi valkosipulia.

Myös ilman säilötettä pärjää kuten esimerkiksi
tällä Henry Alènin reseptillä.

Eräs tavoite tälle kasvukaudelle oli opetella säilömään satoa ilman pakastamista. Nyt voin väittää osaavani ainakin jotain 🙂 . Kurpitsojen kypsyttyä teen vielä pikkelssit, se on todella herkullista.

Nähdään taas! Ihanaa, että kävit lukemassa ja jätäthän terveisiä.

5 kommenttia artikkeliin ”Maustekurkkujen säilöminen

  1. Kiitos, kuulostaa rohkaisevan simppeliltä 😀 Meillä yksi kurkku kasvihuoneessa tekee mielettömästi satoa (se ei ole kasvihuonekurkku, niitäkin on mutta tämä on joku eri, en kuollaksenikaan muista mikä mutta avomaankurkkua enempi muistuttava…). Ajattelin säilöä ne maustekurkuiksi, meilläkin kun noita menee talven mittaan aina paljon. Nämä sun ohjeesi kuulostavat sen verran yksinkertaisilta että voin jopa rohkaistua kokeilemaan!

    Keititkö muuten kurkkupurkit ennakkoon, vai kuumensitko uunissa vai miten? Laitoitko kuumiin purkkeihin kurkut, liemet ja hässäkät?

    Tykkää

  2. Itse viipaloin muutaman purkillisen (2L).Sen lisäksi vielä kokonaisia avomaan kurkkuja säilön.Niiden maustumis aika on pari kolme kuukautta.Aivan hyviä tulee näinkin.valmiit maustepussit ovat käteviä.Musta viinimarjalehti ja tilli .Siinä.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s