#suuntanaomavaraisuus: esittely ja uuden kauden suunnitelmat

#suuntanaomavaraisuus on kahden omavaraistelija bloggaajan Tsajutin Satun sekä Korkealan isännän Heikin kuningasidea. Sarjassa useampi blogi julkaisee aina kuukauden ensimmäisenä maanantaina samasta annetusta aiheesta omannäköisen postauksen. Meitä on moneksi, ja käsitteenä omavaraisuuskin on melko löyhästi määritelty, joten tarjoamme lukijoille monta erilaista näkökulmaa samaan aiheeseen. Linkit muihin blogeihin löytyvät lopusta. Tervetuloa seuraamaan!

Pienenpieni Farmi

Uuden vuoden aluksi on paikallaan pieni esittelykierros uusien lukijoiden varalta. Olen reilu 30-vuotias vaimo sekä kolmen lapsen äiti, ja Pienenpieni Farmi on kotimme. Fyysisesti se on itserakennettu omakotitalo ja 2,5 hehtaaria mäntymetsää maalaiskylässä Kymenlaaksossa, mutta ennen kaikkea se merkitsee minulle omaa tilaa ja vapautta tavoitella elämässäni niitä arvoja, joita pidän tärkeinä: yhdessä puuhailua, järkevästi mitoitettua omavaraisuutta sekä kestävämpää elämäntapaa. Isäntää lainaten: ”Tavan ekohippeilyä.”

Minä ja minulle tärkeitä asioita.

Pienenpieni Farmi on päiväkirjani, jota kirjoitan ennen kaikkea itselleni, mutta myös jakaakseni ajatuksia projekteistani muiden samanhenkisten kanssa. Omavaraisuus on laaja käsite, ja meidän perhe on sieltä köykäsimmästä päästä skaalaa, sillä suurimmilta osin elämme ihan tavallista keskiluokkaista elämää vihreämmällä twistillä. Ihan emme ole astumassa Tanskalaisen maajussin saappaiden jäljissä, vaikka hän perheemme suuri sankari onkin.

Vuosi 2020

Mielummin hillittömät överit kuin pätkääkään vajarit!

Tämä on perinteisesti ollut mentaliteettini suunnitellessani uusia puuhia ja uutta kasvukautta. Tälle vuodelle asetan itselleni stopin. Tuppaan olemaan tavattoman optimistinen ajankäytön ja jaksamiseni suhteen, mutta nyt on aika aikuistua. Liian pitkä tehtävälista saa vain ahdistumaan kun ei tiedä mistä edes aloittaisi.

Aikuistua olisi aika muutenkin, Viimeiset kahdeksan vuotta olen koko ajan ajatellut elämäni olevan jossain kummallisessa väliaikavaiheessa: osittain opiskellut, osittain lasten kanssa kotona ja loput ajasta osa-aikatyössä, joka on kyllä ihanaa, mutta ammatillisesti umpikuja. Jokin tässä kuviossa on muututtava, tai sitten minun on alettava ajattelemaan sitä oikeana elämänäni, eikä välikautena.

Tavoite syksylle 2020 on aloittaa opinnot yliopistossa uuteen ammattiin tai haudata se ajatus kokonaan, ja siirtyä eteenpäin olemassa olevan ammatin merkeissä. Näistä kuvioista riippuen myös oman mehiläistuote yrityksen perustaminen kutkuttaa ajatuksissa. Jokatapauksessa mehiläishoitoa on joko kasvatettava tai vähennettävä.

Suurimmat tavoitteet koskevat siis henkilökohtaista elämääni, mutta ei elämä farmilla mihinkään katoa, eikä myöskään tämä blogi, sillä siitä on muodostunut ehdottomasti enemmän energiaa antava aarre kuin sitä vievä. Pienten ja minulle tärkeiden farmipuuhien touhuaminen on rentouttavaa ja maaduttavaa, siitä ei voi luopua. Henkinen kasvuni saa siis alkaa sieltä missä olen rennoimmillani eli sormet mullassa.

Lyhyt To Do-list

Kevättalvelle riittää puuhaa viime syksynä ostetun rivitalokämpän remontoinnissa. Se on puhtaasti sijoitusmielessä ostettu, ja se remontoidaan huolella ja tyylillä, ja sitten myydään pois. Isännän yritys työllistää lähinnä maan ollessa sula, joten pakkaskuukausina meillä on aikaa tämäntyylisiin lisäprojekteihin. Taloudellinen omavaraisuus on myös tärkeää, itse on omat rahat maailmalta haalittava.

ASiihen se autotalli aikanaan nousee. Ylemmässä kuvassa kaivinkone työssään ja alemmassa työntuloksia. Etualalla näkystä kahdesta kivestä tuli hiukan Isännän kanssa vääntöä, sillä olisin halunnut säilyttää ne. Alemmasta kuvasta näkee kuka taas mielipiteineen hävisi.

Kärkihanke ensi kaudelle on iso autotalli, johon tulee kahden auton sisätilat, autokatos sekä toiseen päätyyn minulle hunajalinkoomo sekä varasto. Isäntä on loputtoman kyllästynyt siihen, että joka paikka talossa on täynnä mehiläistavaraa ja hunajaa, eikä hänen omatkaan työkalut, ja koneet mahdu mihinkään. Lisätilaa on saatava, ja kun sitä kerran tehdään niin tehdään sitten reilusti. Kuulemma kanienkin häkit tulevat mahtumaan näihin tiloihin.

Muita suunnitelmia
 • Isännälle on muitakin raksaprojekteja. Meille tuli viime kuussa pari lihapupuneitokaista, joille pitäisi ulkohäkit tehdä, ja sitten vielä muutama lisähäkki patapennuille sekä niiden isälle. Ensi kauden uusi eläinlaji on kani.
 • Muuten eläinpuolella mehiläisyhdyskuntia lisätään muutamalla, ja kesäkalkkunat tulevat taas juhannuksena. Tällä kertaa otamme kalkkunoita muutaman vähemmän. 12 oli liikaa.
 • Kanaparvea nuorennetaan jättämällä tipuja kasvamaan ja poistamalla vanhin sukupolvi. Vanhin kukoistamme laitetaan pataan ja valta siirtyy nyt kasvamassa oleville muualta ostetuille veljeksille.
 • Molemmat kasvihuoneet ovat ensi kesänä ekaa kautta keväästä asti käytettävissä. En malta odottaa, että kasvukausi alkaisi: erivärisiä ja auringonmakuisia tomaatteja, mehukkaita kurkkuja ja basilikan tuoksu ❤
 • Kasvimaalla osa lavakauluksista on siirretty NO DIG-menetelmälle. Saas nähdä miten maltan olla niitä kaivelematta kevään tullen.
 • Kasvimaalla uhrataan osa tilasta saippuoiden ja muun luonnonkosmetiikan raaka-aineiden kasvattamiselle. Kukkia ja yrtteja on siis tiedossa lisää.
 • Mukana kuvioissa kulkee tietenkin edelleen hirvenmetsästys, marjastus, metsänhoito sekä kalastus. Keväällä ollaan kalastuskunnan rysähommissa, kesällä kaivetaan virvelit ja katiskat esiin, loppusyksy opetellaan lisää kutumuikkujen pyyntiä.
Paprikaa ja muutama tomaatti

Varsinainen viljelysuunnitelma minulta on vielä tekemättä, mutta aioin tarttua tehtävään muutaman viikon sisään. Siemenet on inventoitava samalla ja uusia tilattava. Taimikasvatuskausi alkaa taas pian chilien ja paprikoiden osalta. Vehnäterrierimme Hani voisi tänä keväänä olla syömättä taimiani.

Lopuksi vielä linkit muiden kirjoittajien suunnitelmien pariin. Tällä kertaa olemme jakaneet postaukset kasvuvyöhykkeittäin, sillä monella on ajatuksissa ensi kauden viljelysuunnitelma. Pienenpieni farmi sijaitsee kasvuvyöhykkeellä kaksi.

Kasvuvyöhyke 1

Omavarainen

Wannabee farmari

Iso-orvokkiniitty

Laura eli Javis

Kasvuvyöhyke 2

Sarin puutarhat

Urban Farming Kaupunkiviljely

Rouva Yrttinen

Kohti laadukkaampaa elämää

Oma tupa ja tontti

Kasvuvyöhyke 3

Tsajut

Harmaa Torppa

Metsäläisen elämää

Airot ulapalla

Caramellia

Rakkautta ja maanantimia

Villa Kotiranta

Kasvuvyöhyke 4

Korkeala

Puutarhahetki – Suurien unelmien puutarhablogi

Kasvuvyöhyke 5

Sorakukka

23 kommenttia artikkeliin ”#suuntanaomavaraisuus: esittely ja uuden kauden suunnitelmat

 1. Päivitysilmoitus: Suunnitelmia vuodelle 2020 | Sorakukka

 2. On hyvä havaita ajoissa, ettei aika ja jaksaminen kerta kaikkiaan riitä aina hurjiin suunnitelmiin, mitkä tuntuvat yleensä paisuvan. Välillä se harmittaakin itseään, kun jotenkin ajattelee, että ”kaikki muut” ovat aikaan saavampia kuin itse. Mutta eihän se toki niin ole!

  Tykkää

 3. Päivitysilmoitus: Urbaania omavaraisuutta | Laura eli Javis

 4. Lohdullista kuulla että muillakin on taimia syöviä koiria ❤ Basilika olisi minullekin mieleinen kasvi, oman peston teko olisi mahtava juttu. Jostain syystä basilikan taimille käy kerta toisensa jälkeen jotain kummallista, voi olla että tänä keväänä säästelen itseäni mielipahalta ja ostan valmiita taimia. Jospa niiden kanssa sujuisi yhteiselämä pidempään. Hienolta kuulostaa nuo kalastussuunnitelmat.. Itse olen tyytyväinen että löysin omalta paikkakunnalta kalastajan jolta saa hankituksi lähikalaa sekä itselle että eläimille. Kun vaan sitten muistaisi aina laittaa kalaa valmistumaan, eläimillehän se on helppoa kun voi nakata padan leivinuuniin yöksi. Eikä siltikään meinaa muistaa sitä tehdä! 😀

  Tykkää

  1. Taimiterrieri meinasi saada lähdöt viime keväänä kiinni jäädessään. Hiukkasen suututti. Nyt onneksi saa taimet pois sisältä jo ennen kesäkuun loppua kun kasvihuoneet on valmiina eikä tarvitse aloittaa kesäkuuta niitä rakentamalla. Minä kasvatan itse muutamia semmoisia basilikalajikkeita, joita en saa viherpeukaloilta tai hankkijalta valmiina taimina. Perusyrtit ostan valmiina.

   Olisi ihanaa jos muutkin havahtuisivat ostamaan kalaa paikallisilta ammatti- tai harrastekalastajilta niin saataisiin paikallisten järvien käyttöä tehostettua. Meillä päin ainakin järvet rehevöityy ja särkikalat viihtyy liiankin hyvin. Isänt on vain hiukan nihkeä osallistumaan kalansyöntitalkoisiin. Esimerkiksi silakkaa saa käryttää vain kun hän on poissa kotoa.

   Tykkää

 5. Täälläkin on himmailuvuosi suunnitelmissa. Tosin tuo sun vähempi kuulostaa jo melkoiselta listalta kaikenlaista, että siihen verrattuna meillä on ei tehdä juuri mitään -vuosi 😀 Mutta niinhän se on, että kyllä ne asiat sitten kuitenkin sinne pään sisälle listalle tiensä löytää, vaikkei niitä mihinkään kirjoittelisi. Puuhaavilla ihmisiää on taipumusta löytää puuhia ;D

  Hanitonta esikasvattelukautta sinne 🙂

  Tykkää

 6. Teillä on ihan hurjasti suunnitelmia. Raksahommailut vievät yllättävän paljon aikaa, energiaa ja rahaa. Meillä koetetaan saada raksahommia valmiiksi, ennen kuin aloitetaan uusia.

  Tsemppiä tähän kauteen 🙂

  Tykkää

 7. Hyviä pointteja. Meillä on tiedossa ihan ennätyskiireinen kesä sekä työn että henkilökohtaisen elämän puolesta ja toivonkin että puutarhassa puuhastelu pysyy kaiken muun härdellin keskellä stressiä poistavana, ei sitä lisäävänä tekijänä. 🙂 Leppoisaa uutta vuotta sinne!

  Tykkää

 8. Selkeät suunnitelmat siellä. Tuollainen asuntoon sijoittaminen on muuten järkevää, jos pystyy ja ehtii itse tekemään rempan – en silti kultakaivokseski kuvittele, mutta selkeää meininkiä, tuoton näkee melko pian. Voin kuvitella koiran taimien kimpussa, meillä kissat käyvät hyvin mielellään tekemässä omia kaivuutöitään, kun saan siemenet maahan, eikä ne mitenkään ymmärrä, ettei se ole luvallista. Mukavaa alkanutta vuotta!

  Tykkää

 9. Kuulostaapa tutulta taiteilu opiskelun, töiden ja kodin välillä. Olen itsekin tilanteessa jossa pohdin koska annan itseni olla valmis. Yritetään kuitenkin löytää aikaa myös sille elämiselle, olematta vain matkalla. Tsemppiä kevääseen ja kesään lista on kyllä kuitenkin kunnian himoinen vaikka yritit sanoa, että olisi vajarimpi.

  Tykkää

 10. Ihania suunnitelmia tälle vuodelle! Meilläkin mehiläistarhauskaluston säilytystilat saisivat olla isommat. Itse emme tosin linkoa, mutta pesälaatikoille ja muulle oheistavaralle olisi hyvä olla nykyistä enemmän tilaa. Oikein hyvää ja satoisaa vuotta!

  Tykkää

 11. lauraelijavis

  Olipas reipashenkiset suunnitelmat! 😀 Mutta kuten sanoit, More is More. Toivottavasti saisit haluamasi opiskelupaikan ja pääsisit toteuttamaan itseäsi myös sillä saralla. Minä haaveilin nuorempana eläinlääkärin urasta ja hainkin useamman kerran. Viimeisellä kerralla jäi niin vähästä kiinni, että pettymys oli tosi suuri ja jotenkin meni voimat yrittää seuraavana vuonna uudestaan. Jälkikäteen olen monesti kiitellyt etten päässytkään. Tunnen itseni nykyään paremmin ja tiedän, että se työ ei olisi ollut minua varten. Joskus voi käydä näinkin! 😀

  Tykkää

 12. Päivitysilmoitus: Suuntana omavaraisuus 2020 - Korkeala

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s