Pikkuisia pupusia

Yksi eläinlaji vuodessa on sääntö, jota pyrimme noudattamaan, sillä helpoimmassakin eläimessä on aina jotakin uutta opittavaa. Eikä pelkästään se, että osaat netistä katsoa mitä mikäkin karvakamu tarvitsee, vaan myös se, että oma silmäsi tarkkailla kyseisen eläinlajin hyvinvointia kehittyy. Jos minä osaan hevosesta katsoa, että se näyttää terveeltä, ei se juurikaan kania arvioidessa auta.

Puput rakastavat tuoreita omenapuun oksia. Villit jänikset söivät meiltä viime talvena monta taimea muotopuoliksi, Nyt olen syöttänyt loppuja taimien osia omille pupuille herkuiksi.

Toinen sääntömme on, että eläimestä pitää olla myös jotain hyötyä. Tosin Hani-hauveliini hyödyttää meitä lähinnä lenkittämällä Emäntää ja halimalla Isäntää. Vehnäterrierin karvaa voisi hyödyntää esimerkiksi huovuttamiseen, sillä se huopuu itsestäänkin erittäin tehokkaasti jos koirakampaamossa on ollut liian kauan liian hiljaista.

Kuka muka haluaisi syödä pikkaisia pupusia?

Pari vuotta sitten ostin paikallisesta Rekosta Iittiläisen Ruohotuvan kasvattamaa kania, ja koko perhe oli kerralla myyty: aivan mahtavaa hienonmakuista vaaleaa lihaa. Muistaakseni tein siitä Henry Álenin reseptin mukaisesti sinappista herkkua. Reseptista poiketen käytin koko kanin pelkkien koipien sijaan. Väitän, että kuka tahansa, joka olisi maistanut kyseistä annosta katsoisi nyt kania eri tavalla.

Me haluamme syödä vain ”onnellisia” eläimiä. Haluamme hoitaa, halia ja huolella ruokkia ruokaamme. Haluamme, että se kasvaa stressittä jonkun kullanmuruna (useimmiten esikoisen), terveenä, lääkkeettä ja mahdollisimman lajityypillisesti. Kanin kohdalla nämä kriteerit on mahdollista saavuttaa.

Pupun liha on ekologista, sillä se kasvaa melko vaatimattomilla resursseilla muutamassa kuukaudessa lihapainoon, lisääntyy helposti, sitä ei juurikaan tarvitse lääkitä eikä se vaadi kummoista eläinsuojaa, itse asiassa pupu pärjäisi hyvän suojalla varustetussa häkissä ulkona ympäri vuoden. Toki kanienkin kanssa on omat kompastuskivensä.

Niin ja patapennut eli lihaksi kasvatetut kanit eivät ole ihan sama asia kuin lemmikkiliikkeen hermeliinit. Otsikon termin pikkaiset pupuset voi oikeastaan unohtaa, sillä nämä kanit ovat rotevampaa tekoa, vaikkeivat välttämättä edes ole jättirotuisia.

Esikoinen on ottanut asiakseen pupujen kesyttämisen. Minusta hän on levoton ja kärsimätön eläinten käsittelijä, mutta kyllä ne puputkin näyttävät hänen kanakuiskaustaidoillaan kesyyntyvän.
Mitä pupu tarvitsee kasvaakseen ja elääkseen hyvin?

Pienen pienellä Farmilla ei ole navettaa, johon haalia eläimiä, vaan noin 14 neliön parakin näköinen koppero, jossa puolet on varattu pysyvästi kanoille. Toisen puolen ovat vallanneet kesäisin kalkkunat ja keväällä kanatiput. Nyt siellä asustaan kevääseen asti puput, jotka siirtyvät vielä rakentamattamiin pihahäkkeihin kun kalkkunat tarvitsevat taas oman tilansa. Talveksi emopuput tulevat taas sisälle ja kesän aikana syntyneet patapennut menevät kalkkunoiden kaveriksi pakasteeseen. Tämä on todellista tilan käyttöasteen maksimointia. Vielä pitäisi ratkaista mihin kanatiput laitetaan. 😦

Valitettavasti ruuaksi päätyviä kaneja ei saa pitää maapohjalla loisriskin vuoksi. Minusta olisi ollut ihana antaa niiden kaivaa hallitusti maahan kaivetun verkkopohjan päällä, mutta ehkä kuitenkin on viisainta uskoa, että Eviran korkeasti koulutetut asiantuntijat tietävät asiansa. Keväällä rakennettavaan pupulaan tulee siis lattia.

Ruuaksi kani tarvitsee laadukkaan ja lehtevän heinän, jossa saisi olla mukana valkuaispitoisuutta nostavia kasveja kuten apilaa tai virnoja. Väkirehu pitää olla myös valkuaispitoista, jolloin pelkkä vilja harvoin käy, sitä tulisi täydentää valkuaisrehulla kuten herneillä tai soijalla. Me valitsimme kanien kasvattajan suosituksesta kaneille tehdyn täysrehuvalmisteen, mutta esimerkiksi lehmien ja hevosten rehuja voi käyttää myös. Tuoreiden kasviksien ja muiden herkkujen kuten kuivatun leivän syöttäminen on myös toivottua, mutta kunnon väkirehua niillä on vaikea korvata.

Puput kasvatetaan useimmiten häkeissä, ja meilläkin olisi ollut muutama tipujen käytössä ollut kaninhakki, mutta minä pidän ne mielummin vapaana omalla puolellaan kanalaa. Miksei tilaa käyttäisi kun sitä kerran on? Kopiksi/piiloksi pupuille tulee purkukeittiöstä haalittu kapea keittiökaappi, johon porataan kylkeen reikä. Lisäksi heille on tarjolla vettä tavallisessa kaninjuomapullossa, suola- ja mineraalikivet sekä lehtipuiden oksia narskuteltavaksi.

HUOM! Kanoja ja pupuja ei saisi pitää samassa tilassa, jos ne pääsevät toistensa ruokiin käsiksi. Kana on sekasyöjä ja kani elää täysin kasvisravinnolla.

Kanin vaatimat hoitotoimenpiteet eivät ole kummoisia. Kuivikkeiden puhtaanapitoa, ruokkimista, juottamista, kynsien leikkuuta ja harjatakin saa etenkin kun karva vaihtuu. Ihmiseen ja käsittelyyn kani on hyvä totuttaa, vaikka olisikin lihapupunen.

Mitä kanista voidaan saada?
 • Halipupun!!! Jos kohdalle sattuu sykkypupu, suurin osa kaneista ei pidä sylittelystä.
 • Lihaa nam!
 • turkit jatkojalostukseen
 • Koiralle korvat ja muita joutavia osasia
 • Kanin papanat ovat hyvää ja kuivaa lannoitetta eli sitä voi tuoreeltaankin kärrätä kasvien juurelle

Siispä tervetuloa kotiin Myrtti ja Luna! Esikoisen vaatimuksesta kaikki vuonna 2019 syntyneet eläimet on nimettävä Harry Potter -hahmoiksi 🙂

3 kommenttia artikkeliin ”Pikkuisia pupusia

 1. marketta

  Onpas nättejä kaneja! Mitä rotua ovat, vaiko ihan sekarotuisia? Meillä on ollut belgianjättejä jo monta vuotta. Nyt ei ole kuin yksi naaras, jonka poikimiset eivät ole menneet yhtään nappiin. Mutta on mukavan luonteinen ja se ei ole aina naaraskaneilla itsestään selvyys. Joten saa olla silittelykanina.
  Miten ajattelit uroksen kanssa toimia? Vai onko sinulla ajatusta ottaa itselle omaa?

  Kaninliha itsekasvatettuna on kyllä varmaan riistan jälkeen eettisintä lihaa, mitä syödä voi. Kani on hyvä ja tehokas rehunkäyttäjä, jos vaikka vertaa lampaaseen.

  Meillä on käytössä Riista-Elo kanien rehuna. Se on tarkoitettu myös kanien ruokintaan. Täydennän sitä itse kuivaamilla kasveilla ja kanien siemensekoituksilla. Itse olen käyttänyt myös lehmien ja hevosten rehuja, silloin kun niitä meille muutenkin ostettiin. Mutta itse huomasin niiden käyvän välillä kanien maksojen päälle. Teurastettaessa tuli välillä esiin, että osalla kaneista oli rasvoittunut maksa. Rehu ei saa kuitenkaan olla liian ”vahvaa”! Ja kun kuitenkaan ei ole tarkoitus rehunsyöttämisellä vauhdittaa kasvua tai kasvattaa ruhopainoa, tuo Riista-Elo riittää vallan mainiosti meillä. Niin kuin sanoitkin, kanin perusruoka on hyvä heinä ja vesi.

  Tykkää

  1. Hyö ovat supersuloisia <3. Nämä ovat kahden rodun sekoituksia: puolet californialaista ja toinen puoli tsekinvalkoista. Nämä ovat kasvattajan mukaan molemmat nopeita ja tehokkaita kasvamaan isoiksi. Mekin mietimme ensin belgian jättejä, mutta luin useammastakin lähteestä, ett hyö kasvavat hitaammin. Meillä se on kriittinen ongelma kun tuota sisätilaa on niin rajallisesti ja haluan kaikki kanit talveksi sisälle.

   Uroksen ajattelin ostaa itselle. Sitähän tarvitaan sitten myöhemminkin. Ukkopupu saa olla verkkopohjahäkissä ruokonleikkurina kesän, sillä sitä ei luultavasti syödä. Se jää useammalle vuodelle ja vanhemman uroskanin nahka on kuulemma todella tiukassa, joten se menee varmaan aikanaan sitten muiden kuin ihmisten ravinnoksi. Se tarkoittaisi myös sitä, että sen voisi madottaa lemmikkikanien tapaan.

   PIdän sormet ristissä, että nämä meidän neidit olisivat tehokkaita mammoja, ja jalkeläisiä tulisi sen pari poikuetta per vuosi. Olen henkisesti kuitenkin varautunut siihen, että kanin tarkoituksella lisääminen ei aina onnistu odotusten mukaisesti. 😦

   Tykkää

 2. Ihana tuo ”Me haluamme syödä vain onnellisia eläimiä” -kommentti! Sama halu täälläkin! Mutta enpäs tiennytkään, ettei patakaneja saa kasvattaa maapohjalla. Toki olen käsittänyt, että maapohjalla kuolleisuus on suurempaa kaikenmaailman pöpöjen vuoksi, mutta en tiennyt tästä kiellosta. Ei ollut turha päivä siis tämäkään.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s